Dietetyczna książka kucharska, biblią idealnej sylwetki
Kto nie marzy o idealnej, smukłej sylwetce? Media kreują wizerunki i kanony piękna, które bardzo trudno odrzucić. Kobiety chciałyby pochwalić się idealnymi wymiarami miss, natomiast panowie z utęsknieniem wspominają smukłą sylwetkę sprzed kilku lat! Wszyscy chcą czuć się piękni i być podziwiani. Jednakże styl, tempo i jakość życia stanowią istotną przeszkodę. Dlatego też prawie w każdej domowej biblioteczce stoi co najmniej jedna książka kucharska z dietetycznymi przepisami. Dążenie do uzyskania, a potem utrzymania idealnej sylwetki wymaga dużej dawki wiedzy teoretycznej, dotyczącej zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Konieczna jest również wiedza praktyczna w postaci gotowych receptur smacznych i prostych w przygotowaniu dań. Dietetyczna książka kucharska ułatwia zaplanowanie jadłospisów na kilka kolejnych dni. Bezcenne okazują się też porady lub gotowe wskazówki doświadczonego dietetyka będącego jednocześnie autorem książki. Dietetyczna książka kucharska udziela odpowiedzi na następujące pytania: w jaki sposób komponować posiłki, jakie produkty wybierać, jakich przypraw używać, co można jeść, a czego na pewno unikać. W przypadku osób będących na diecie w warunkach domowych jest to wyjątkowo pomocne. Dobra dietetyczna książka kucharska jest prawie jak biblia, gromadzi i systematyzuje wiedzę oraz dostarcza gotowe rozwiązania do zastosowania i wykorzystania od ręki.